Πέμπτη 31 Ιουλίου 2008

«ΜΗΤΕΡΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ»!

ΑΠΟ ΤΟ ΦΟΡΟΥΜ ΤΟΥ ΜΠΛΟΓΚ "ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΑΤΑ":

Η κ. ΗΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ 
(ΣΧΟΛΙΑΣΤΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΟΛΟ), έγραψε:

Η «μάνα» (πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης) πάει να φάει τα δικαιώματα και την περιουσία της «κόρης» (αυτοκέφαλο, «νέες χώρες», κλπ), αφού πρώτα είχε συμφωνήσει να της τα δώσει.


ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ,απάντησε:
Παρασκευή, 16 Μαΐου 2008 11:54 πμ:

Δεν υπάρχει τέτοια σχέση, πια! Όταν η Εκκλησία μας έγινε Αυτοκέφαλη, απέκτησε την πλήρη ελευθερία της, έγινε ισότιμη, και από τότε αποκαλείται «αδελφή Εκκλησία» με αυτήν της Κωνσταντινούπολης και με κάθε άλλη τοπική Εκκλησία στο χώρο της Ορθοδοξίας.
Τα εδάφη λοιπόν αυτά είναι ελληνικά, και καλά θα κάνει να μη ξαναπατήσει εδώ ο ρασοφορεμένος τουρκαλάς.
Εδώ είναι Εκκλησία της Ελλάδος, και όποιος Κοπρώνυμος την παραδίνει, και αυτήν, στον τούρκο νομάρχη (όπου υπάγεται και το πατριαρχείο) είναι ένας κατάπτυστος προδότης!..

ΣΧΕΤΙΚΑ:

«ΜΗΤΕΡΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ»!

5 Σεπτεμβρίου 2003

Κύριε Διευθυντά στο Μετρόραμα,

Πολύ σωστά τα λέει ο κ. Χρήστος Αλεξανδρόπουλος στην επιστολή του στο Μετρόραμα (5/9/2003), τόσο για την αδιαφορία του Πατριάρχη ως προς τον ξεσηκωμό του Ελληνικού στοιχείου σε Κωνσταντινούπολη και Ίμβρο, όσο και για το ενδιαφέρον πρόσφατα, του ίδιου του κ. Βαρθολομαίου να περιφέρεται (ή να τον περιφέρουν πολιτικοί και κληρικοί «εχθροί» του Αρχιεπισκόπου), «από χωρίου εις χωρίον» και από νησί σε νησί, στην Ελλάδα.

Θα ήθελα να προσθέσω κάτι ακόμα: Ότι είναι πολύ επικίνδυνα και διχαστικά τα κηρύγματα περί «Νέων» και «Παλαιών».. Χωρών! Η Ελλάδα είναι Μία, και όχι.. Ιμία! Και ότι οι τοιούτου είδους παρεμβάσεις στην τοπική μας Εκκλησία, είναι πράγματα ανεπίτρεπτα. Να προσθέσω κόμη, ότι είναι αντιεκκλησιαστικά, εγωιστικά και αντιχριστιανικά τα περί «Μητέρας Εκκλησίας», περί «Θυγατέρας Εκκλησίας», περί «Θυγατέρας της Μητρός Εκκλησίας», και περί Πατριαρχείου.. «Κεφαλή της Εκκλησίας»! Ποιον κοροϊδεύουν;

Και για να τελειώνουμε: Οι αρχιεπίσκοποι, οι μητροπολίτες, οι πατριάρχες, δεν είναι τίποτε παραπάνω από «Διάκονοι Χριστού», όπως ο Παύλος και οι άλλοι Απόστολοι. Αρχηγός δε, και Κεφαλή της Εκκλησίας είναι Ένας: Ο Ιησούς Χριστός! (δείτε επιστολή Παύλου προς Εφεσίους 4, 15)

Μετά τιμής, 
ΠΑΝΑΓ. ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ

Υ.Γ.

Από Κανονολόγους και «πατριαρχικούς» μητροπολίτες ακούμε συνέχεια να επικαλούνται αυτόν τον περιβόητο και διαβόητο Τόμο του 1850. Τονίζεται από αυτούς συνεχώς, ότι η Εκκλησία της Ελλάδος συνδέεται ακόμη και σήμερα με «σχέσεις θυγατέρας προς μητέρα Εκκλησία» με το Οικουμενικό Πατριαρχείο!..

Όμως:

Ο Τόμος, όμως, του 1850 ορίζει ρητώς: «..δια του παρόντος Συνοδικού Τόμου την Ιεράν εν Ελλάδι Σύνοδον επιγινώσκομεν (= αναγνωρίζομεν) και ανακηρύσσομεν πνευματικήν ημών Αδελφήν»! Η εν Ελλάδι Αυτοκέφαλος από του 1850 Εκκλησία, όπως και κάθε άλλη Αυτοκέφαλος Ορθόδοξος Εκκλησία, είναι ισότιμος και ισόκυρος με το Οικουμενικό Πατριαρχείο..»




(Από το - μετά από 9 μήνες ζωή - απενεργοποιημένο - το καλοκαίρι 2008 - ιστολόγιο του Παναγιώτη Μιχαλόπουλου, το «χαιρετίσματα», στο natapoume.pblog.gr.)

Δεν υπάρχουν σχόλια: