Τετάρτη 6 Αυγούστου 2008

Ορθόδοξοι αιρετικοί!

Ορθόδοξοι αιρετικοί!

Ο Μητροπολίτης Τορόντο κ. Σωτήριος, μετά την επιστροφή του από πρόσφατη επίσκεψή του μαζί με ετερόδοξους στην Αρμενία, όπου συναντήθηκε και συμπροσευχήθηκε με τον «Πατριάρχη» των Αρμένιων Καρεκίν Β΄, δήλωσε στον ι. ναό Αγίας Τριάδος Τορόντο μεταξύ άλλων τα εξής:


«Οι Αρμένιοι είναι Ορθόδοξοι Μονονοθελήτες. Στην ουσία οι Αρμένιοι δεν είναι Μονονοθελήτες. Μια Σύνοδος δική τους, δεν θυμάμαι τώρα ημερομηνίες, εδέχθη τον Όρο της Δ΄ Οικουμενικής Συνόδου. Φαίνεται όμως από τα πράγματα, ότι δεν τον εφάρμοσαν εκατό τοις εκατό. Σήμερα όμως ο Πατριάρχης και οι Αρχιερείς, που συζητάμε εκεί, μας είπαν, ότι δεν έχουν καμία διάφορα μεταξύ μας, δεν είναι θέμα πίστεως ο Μονοθελιτισμος (έτσι το έθεσε ο Πατριάρχης τους), αλλά είναι θέμα έκφρασης, που δεν μπορούν εκείνοι ίσως να το καταλάβουν, όπως το καταλαβαίνουμε εμείς, ή γλώσσα τους δεν το κάνει σαφές. Έχουν όμως πίστη, που θα την ζήλευαν πολλοί από εμάς, αυτοί που είναι μέσα στην εκκλησία»!

«Ορθόδοξους Μονονοθελήτες» ονομάζει τους Αρμένιους ο Μητροπολίτης Τορόντο κ. Σωτήριος! Αλλ' η Ορθόδοξη Εκκλησία δέχεται και κηρύττει, ότι ο Μονοθελητισμός είναι αίρεση. Πώς λοιπόν είναι δυνατόν οι Αρμένιοι να είναι συγχρόνως και Μονονοθελήτες και Ορθόδοξοι; Βεβαίως, για τον άγιο Τορόντο «πάντα δυνατά έτσι». Άλλωστε και ομόφρονές του οικουμενιστές κατά τη διάρκεια του θεολογικού διαλόγου με τους Αντιχαλκηδόνιους δέχτηκαν να ονομαστούν οι Αντιχαλκιδόνιοι «Ορθόδοξοι»!..

..Με τον οικουμενιστικό οίστρο, που τους κατέχει, δεν αποκλείεται να βαφτίσουν και τους Παπικούς «Ορθόδοξους Ρωμαιοκαθολικούς», τους Αγγλικανούς «Ορθόδοξους Αγγλικανούς», τους Ευαγγελικούς «Ορθόδοξους Ευαγγελικούς», τους Πεντηκοστιανούς «Ορθόδοξους Πεντηκοστιανούς» εν ονόματι της δήθεν ενώσεως των «Εκκλησιών», «ίνα ώσιν εν»!


Οι Αρμένιοι είναι Μονοφυσίτες

Πιέζει το Π.Σ.Ε. (παγκόσμιο συμβούλιο «εκκλησιών») τους οικουμενιστές να επισπεύσουν την ένωσή τους με τους αιρετικούς και αυτοί αγχωμένοι επιδίδονται σε απεγνωσμένη προσπάθεια παραπληροφόρησης των ποιμνίων τους, παρουσιάζοντας τους αιρετικούς ως Ορθόδοξους. Αλλ' η επιχειρηματολογία τους δεν πείθει και αποκαλύπτει ανεπίτρεπτη άγνοια ιστορίας και ανεπάρκεια Θεολογίας..

...Ονομάζει ο Μητροπολίτης Τορόντο τους Αρμένιους Μονοθελήτες, αλλά συγχρόνως διαπιστώνει, ότι στην ουσία δεν είναι, διότι κάποια Σύνοδός τους αποδέχτηκε τον Όρο της Χαλκηδόνος! Έτσι για τον κ. Σωτήριο οι Αρμένιοι είναι Ορθόδοξοι. Ο Όρος όμως της Χαλκηδόνος δεν αναφέρεται στις δυο θελήσεις, αλλά στις δυο φύσεις του Χριστού. Όταν συνήλθε η Δ΄ Οικουμενική Σύνοδος το 451 μ.Χ. δεν είχε εμφανιστεί ακόμα ο Μονοθελητισμός, ο οποίος, ως λείψανο του Μονοφυσιτισμού, εμφανίστηκε στις αρχές του 7ου αιώνος και καταδικάστηκε επισήμως ως αίρεση από την ΣΤ΄ Οικουμενική Σύνοδο το 680 μ.Χ. Είναι αληθές, ότι κάποιοι Αρμένιοι Πατριάρχες αποδέχτηκαν κατά καιρούς τον Όρο της Χαλκηδόνος, αλλά δυστυχώς η αποδοχή αυτή ουδέποτε γενικεύτηκε, με αποτέλεσμα ο συμπαθής και μαρτυρικός αυτός λαός να παραμείνει στην αίρεση...

...Όσο και αν οι Οικουμενιστές προσπαθούν να τους παρουσιάσουν ως Ορθόδοξους, στη συνείδηση της Ορθοδόξου Εκκλησίας οι Αρμένιοι είναι, κατά παράδοση αιρετικοί Μονοφυσίτες. Πιθανόν το πιστεύω τους να περιέχει και κάποια στοιχεία Μονοθελητισμού. Αυτό είναι φυσικό, διότι «όλοι οι Μονοφυσίτες, δεχόμενοι ότι η ανθρώπινη φύσις του Χριστού εθεώθη, εδέχοντο εν αυτώ μίαν θέλησιν και ενέργειαν, την θείαν θέλησιν και ενέργειαν.. ο μονοθελητισμός και μονοενεργητισμός είναι το ελάχιστον όριον (minimum) του μονοφυσιτισμού, οι μονοθελήται και μονοενεργήται είναι οι μετριοπαθέστεροι μονοφυσίται»(Β΄ Στεφανίδου, Εκκλ. Ιστορία, σελ. 242).


Δηλώσεις αμετανοησίας

Οι Αρμένιοι, όπως και οι άλλοι Αντιχαλκηδόνιοι, αρνούνται μέχρι σήμερα πεισματικά να αποδεχτούν τον Όρο της Χαλκηδόνος.

Έγραψε σχετικά ο μακαριστός π. Ιωάννης Ρωμανίδης: «Ήδη (οι Αντιχαλκηδόνιοι) μας δήλωσαν απερίφραστα και μάλιστα μας προειδοποίησαν, πριν να αρχίσει ο επίσημος διάλογος, πρώτα στη Γενεύη το 1970 και μετά στην Αδδίς Αμπέμπα το 1971, ότι αποκλείεται να δεχτούν την Δ΄ Οικουμενική Συνοδό σαν βάση για την Ένωση»...

..Ο δε Κόπτης Πατριάρχης Σεκούντα ο Γ΄, σύμφωνα με τον Μύρων Χρυσόστομο, είχε δηλώσει: «Ως προς τις Οικουμ. Συνόδους, αποδεχόμαστε από αυτές τις τρεις πρώτες.. Αρνούμαστε την Σύνοδο της Χαλκηδόνος.. Μπορώ να πω τελείως ανοιχτά, ότι όλες οι Ανατολικές Εκκλησίες (σημ. επομένως και η Αρμενική) δεν μπορούν να αποδεχτούν την Σύνοδο της Χαλκηδόνος.. Έχετε επτά Οικουμενικές Συνόδους. Εάν σας λείψει μία δεν έχετε να χάσετε πολλά πράγματα»!
(Στην πραγματικότητα θα μας λείψουν τέσσερις, διότι οι Αντιχαλκηδόνιοι απορρίπτουν όλες τις μετά την Γ΄ Οικουμενικές Συνόδους!)..

..Ευτυχώς οι αιρετικοί είναι πιο ειλικρινείς από τους οικουμενιστές (μέσα στους οποίους οικουμενιστές και ο Μητροπολίτης Τορόντο κ. Σωτήριος!) και δεν κρύβουν τις προθέσεις τους.
Οι διαφορές μας με τους Αρμένιους και τους άλλους Αντιχαλκηδόνιους δεν είναι απλά λεκτικές, όπως ισχυρίζονται οι οικουμενιστές, δεν είναι ζήτημα διαφορετικής γλωσσικής έκφρασης, αλλά αφορούν στο Χριστολογικό δόγμα. Γι αυτό το δόγμα αγωνίστηκαν οι Πατέρες και έχυσαν το αίμα τους, και δεν πρόκειται να επιτρέψει η Εκκλησία να το νοθεύσουν οι βεβιασμένες ενέργειες και ανορθόδοξοι χειρισμοί των οικουμενιστών.

Η ένωση, αν γίνει στο έδαφος της αλήθειας, θα εξυπηρετήσει το σχέδιο του Θεού και όχι το σχέδιο του Σατανά για την ενοποίηση της ανθρωπότητας προς υποδούλωσή της στον ερχόμενο Αντίχριστο.



(Από το περιοδικό "ο Σταυρός")

Δεν υπάρχουν σχόλια: