Πέμπτη 31 Ιουλίου 2008

Από περσινή «περιοδεία» σε μοναστήρια. Να οι εντυπώσεις μου:

1. Ο ΘΕΟΣ ΚΑΙ Ο «ΦΙΛΟΘΕΟΣ»

Αν το χρήμα είναι ο Θεός, πολύ σωστά στη μοναχική κουρά του ονομάστηκε Φιλόθεος ο ηγούμενος - μάνατζερ της Ιεράς Μονής Παναγίας της Ακρωτηριανής ή Τοπλού στη Σητεία Κρήτης και της εταιρείας ΄΄Βιοσητεία Α.Ε.΄΄.
Στην Ιερά Μονή μονάζουν μόνο δύο μοναχοί, ο εν λόγω αβάς - μάνατζερ Φιλόθεος, άνθρωπος υψιπετών συλλήψεων και ελλάμψεων, και ο μοναχός Ζαχαρίας ο απλούς που του μαγειρεύει.
Το παραλιακό βοσκοτόπι και χωράφι της Ιεράς Μονής, όπου παλιά εργάζονταν ως κολίγοι οι άντρες και τα γυναικόπαιδα των γύρω χωριών και μοιράζονταν τα εισοδήματα όλοι μαζί από μισά με την θεοσκέπαστον Ιεράν Μονήν σύμφωνα με το νόμο της μοναχικής ακτημοσύνης ολιγαρκείας και λιτότητος και της χριστιανικής ισότητος, την σήμερον ημέραν ο πάτερ μάνατζερ το έχει κάνει συγκρότημα πολυτελών ξενοδοχείων της χλιδής για ξένους τουρίστες υψηλών απαιτήσεων (VIP, πλαίη - μπόυ, ηθοποιούς, καλλιτέχνες, κλπ.) και εισπράττει όσα φτάνουν για να ζήσει όλη η πόλη της Σητείας.
Αυτό θα πει μοναχική ζωή και ασκητική αρετή. Όχι, παίζουμε! 26.000 στρέμματα το οικόπεδο, 7.000 κλινών το ξενοδοχειακό συγκρότημα, 4.000 υπάλληλοι αμφοτέρων των φύλων, καταστήματα, γήπεδα γκολφ, ελικοδρόμια, νηπτικά γλεντοκοπεία, ασκητικά ξενυχτάδικα, στυλιτικά καζίνο, αγγελικές υπάρξεις για ποικίλες περιποιήσεις ψυχής τε και σώματος, του ασθενούς τούτου και εφημέρου και φθαρτού σαρκίου, και όλα τα παρεμφερή ψυχωφέλιμα ιδρύματα.
Ούτω πως τιμάται και έργοις γεραίνεται η πανάχραντος Παναγία η Ακρωτηριανή εν Σητεία.
Ο φιλόθεος μοναχισμός εν ταις ημέραις ταύταις ανθεί, ανθεί και ανθοβολεί και μοσχομυρίζει άρωμα αρετής και λιβάνι οσιότητος. Διότι δεν είναι ολίγαι αι Ιεραί Μοναί αίτινες πορίζονται τον παξαμάν και τα βρέγματα εκ του τοιούτου των τοιούτων εργοχείρου.
Σπουδαίον και θεόφιλον εργόχοιρον εξελέξατο ο αβάς Φιλόθεος.


2. Μοναχές «ποντικοί» και επιχειρηματίες (με χρέη 500.000 ευρώ)

Έκπληξη και πολλά ερωτήματα προκάλεσε στην πόλη του Σιδηροκάστρου η απόφαση της αδελφότητας της γυναικείας Ιεράς Μονής Κηρύκου και Ιουλίττης να εγκαταλείψει σύσσωμη το Μοναστήρι και την περιοχή. Μεγαλύτερη ωστόσο έκπληξη δοκίμασε ο μητροπολίτης Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος όταν διαπίστωσε ότι οι 55 Μοναχές «άδειασαν» το Μοναστήρι αφήνοντας πίσω τους χρέη ύψους 500.000 ευρώ.
Οι μοναχές, είχαν συστήσει εταιρεία και συνεργάζονταν με 25 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα, που τα προμήθευαν με πλεκτά και άλλα είδη ένδυσης. «Μετέτρεψαν το μοναστήρι σε βιοτεχνία πρετ α πορτέ» σημειώνει κάτοικος του Σιδηροκάστρου.
Ως «προστάτες» της αδελφότητας των επιχειρηματιών καλογραιών (και όλων γενικά των ανορθόδοξων ενεργειών τους), αναφέρονται ο πρώην Πειραιώς κ. Καλλίνικος, ο μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, αλλά και ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος!!!..


3. ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΠΡΟΣ ΠΩΛΗΣΗ

Μοναστήρι της Ευαγγελίστριας της Σκιάθου:
Εκτός από τον περίφημο «Αλυπιακό οίνο» η Μονή παράγει εμφιαλώνει και τυποποιεί τσίπουρο, λικέρ και γλυκά κουταλιού όλων των φρούτων, μέλι, εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ψυχράς συνθλίψεως, βρώσιμες ελιές, αρώματα διάφορων ανθέων, αρωματικά φυτά (ρίγανη, φασκόμηλο, χαμομήλι, μέντα, Λουΐζα, βασιλικό, δενδρολίβανο, δάφνη, τίλιο κ.λ.π.) και ζυμαρικά (χυλοπίτες και τραχανά).

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

kalimera sas
kirie mihalopoule
merikes fores, perissotera adika para dikea.
yia to monastiri tou sidirokastrou,tin ksero tin istoria, poli kala,...... apo to anapodo meros.ksero poli kala tin aksia igoumeni. o mitropolitis tou sidirokastrou,yia to hrimaaaaaaaaa.
to katalavate?????
tha ta poume.
O THEOS MAZI SAS
evgenia

P. MICHALOPOULOS είπε...

Na ta poume, evgenia,na ta poume.

O THEOS MAZI SAS

Panagiotis

P. MICHALOPOULOS είπε...

ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ...

http://xairete.blogspot.com/2009/01/blog-post_992.html